Kohti omien arvojen mukaista elämäntapamuutosta

couple cuddling and feeling great by the water

Omien arvojen selkiyttäminen antaa sinulle suunnan, jonka pohjalta on helpompi miettiä tavoitteita haluamillesi muutoksille. On kuitenkin syytä muistaa, että vasta teot osoittavat sen, mitä todella arvostat! Muutoksen tekeminen on kiinni juuri tästä hetkestä, ei ensi viikosta tai "sitten kun" -ajattelusta.

Kysy itseltäsi:

  • Mikä on itsellesi tärkeää?
  • Mitä haluat tavoitella?
  • Millaisia tekoja ja asioita olet valmis tekemään?

Irrottaudu liian jäykistä säännöistä tai malleista, joiden avulla olet kenties aiemmin yrittänyt muutosta onnistumatta siinä. Älä väheksy pieniä tekoja, vaan suhtaudu kaikkiin muutoksiin itseäsi kiittäen ja kannustaen. On arvokkaampaa sitoutua pieniin tekoihin loppuelämän ajan kuin rykäistä kuukauden mittainen tehokuuri. Pienet päivittäiset arkiset asiat tekevät muutoksesta kestävän! Innostuksesta ja vakaasta aikomuksesta huolimatta oma mielemme on hyvin taitava tuottamaan sellaisia ajatuksia tai syitä, jotka pyrkivät tavoitteemme epäonnistumiseen.

  • Opettele huomaamaan millaisia estäviä ajatuksia (”huono sää, kiire, väsyttää”) mielesi sinulle tuottaa ja tee vasta sitten tietoinen ratkaisu siitä, miten itse haluat toimia.
  • Toimitko omien ajatustesi mukaan vai sillä tavoin, mikä on itsellesi tärkeää ja arvokasta?

Oman terveyskäyttäytymisen seuraaminen on hyvä tuki elämäntapamuutokseen ryhtyvälle:

  • Pidä kirjaa pienistä muutoksista ja niiden toteutumisesta. Voit arvioida niiden toteutumista vaikka päivän päätteeksi asteikolla 0–10. Lukema nolla tarkoittaa sitä, että et ole toteuttanut listaamiasi tekoja lainkaan ja numero 10 sitä, että olet toteuttanut ne kaikki.
  • Lähde liikkeelle yhdestä asiasta ja valitse itsellesi sopivat teot ja lähtötaso. Omien arvojen mukainen teko voi olla esimerkiksi jääminen bussista pois kotimatkalla yhtä pysäkkiä aikaisemmin.
  • Kasvata tekoja vähitellen esimerkiksi kolmeen tai neljään ja nosta vaatimustasoa porrastaen korkeammalle.
  • Aseta tavoitteita sekä lyhyelle että pidemmälle aikavälille.

Kunnon kehittymisen näkökulmasta liikkuminen vaatii kuitenkin hengästymistä ja hikoilua useita kertoja viikossa. Tämä saattaa aluksi tuntua jopa epämiellyttävältä. Palkintona siitä saat kuitenkin hyvän olon ja voit huomata kuntosi kehittyvän. Arvojen mukaisten tekojen seuraamista voidaan verrata matkan varrella oleviin etappeihin, jotka auttavat sinua pitämään suunnan.

Älä lannistu, jos välillä kompastut. Voit olla varma siitä, että niin käy välillä meille jokaiselle. Olennaista on kuitenkin olla koko ajan matkalla eteenpäin.

Kuvat KKI-ohjelma/Studio Juha Sorri

woman in kitchen changing her lifestileman with winning attitude